Kundeselvbetjening – én win-win for alle parter

Kundeselvbetjening er et koncept, der har vundet indpas i mange industrier, men hvad betyder det egentlig, når vi taler om eftermarkedet og værksteder i bilindustrien? I dette blogindlæg dykker vi ned i, hvad kundeselvbetjening er, og hvorfor det er blevet en afgørende faktor for moderne bilforhandlere og værksteder.

I dette blogindlæg vil vi udforske, hvordan bilbranchen kan drage fordel af tre vigtige læringspunkter fra banksektorens rejse mod mere digitalisering og øget kundetilfredshed.

Hvad er kundeselvbetjening?

Kundeselvbetjening refererer til processer og teknologier, der gør det muligt for kunderne at håndtere forskellige opgaver selvstændigt, uden behov for at interagere direkte med medarbejdere. I bilbranchen kan dette dække over mange aspekter af eftermarkedet, som omfatter alt fra regelmæssig vedligeholdelse og reparationer til køb af nye dæk og opdatering af serviceaftaler.

Kundeselvbetjening i eftermarkedet og på værkstedet

I eftermarkedet og på værksteder har kundeselvbetjening revolutioneret, hvordan bilister interagerer med deres bilforhandlere og mekanikere. Her er nogle centrale elementer:

  • Online køb af serviceaftaler og tidsbooking direkte: Kunder kan nu købe skræddersyede serviceaftaler direkte fra en app eller en webportal, uanset om bilen er ny eller brugt. De kan vælge den ønskede længde og præcis hvilken service deres bil har brug for. Dette eliminerer behovet for telefonopkald eller fysisk fremmøde, hvilket sparer tid og gør processen mere bekvem.
  • Data-drevet salg af dæk og hjulydelser: Ved hjælp af data fra dækhotellet og bilens sensorer kan værksteder nu tilbyde kunderne skræddersyede løsninger. Kunderne kan modtage anbefalinger om nye dæk baseret på deres kørselsmønstre og dækslid, og bestille og betale for disse dæk online, uden nogensinde at besøge værkstedet.
  • Fleksible betalingsmuligheder: Kundeselvbetjening inkluderer også avancerede betalingsløsninger. Kunder kan betale for service og reparationer online, vælge at betale i rater, eller fastlåse priserne flere år frem gennem service abonnementer. Dette gør det lettere at budgettere biludgifter og sikrer, at der ikke kommer nogen ubehagelige overraskelser.
  • Automatiserede påmindelser og forlængelser: Ved at udnytte data fra bilen og værkstedets systemer kan kunderne få automatiske påmindelser, når det er tid til service. Derudover kan serviceaftaler automatisk forlænges, så kunderne aldrig står uden dækning.
  • Pre-booking, faste priser og optimal planlægning: Kunderne kan drage fordel af pre-booking, hvor deres næste serviceaftale allerede er planlagt i kalenderen. Samtidig kan kunden fastlåse service-prisen allerede i dag, så der ikke kommer overraskelser, ligesom kunden også kan vælge at betale i rater, hvis han ønsker det. På den måde kan forhandleren og værkstedet tilbyde at lade kunderne købe helt skræddersyede løsninger i forhold til en lang række af afgørende faktorer, der gør livet nemmere og tryggere for kunderne.

Fordelene ved kundeselvbetjening

Kundeselvbetjening tilbyder en lang række fordele, både for kunderne og for bilforhandlerne og værkstederne:

  • Øget bekvemmelighed: Kunderne kan håndtere deres bils behov på en enkel og effektiv måde, der passer til deres tidsplan og ønsker.
  • Mere kontrol: Ved at have adgang til data og værktøjer kan kunderne tage kontrol over deres bils vedligeholdelse og servicehistorik, så de ikke handler i blinde.
  • Øget effektivitet: For værkstederne betyder det, at de kan fokusere på det, de er bedst til – at servicere og reparere biler – i stedet for at bruge tid på salg og administrative opgaver.
  • Forbedret kundefastholdelse: Med personaliserede tilbud, automatiserede forlængelser af serviceaftaler, og nem adgang til information, er der større sandsynlighed for, at kunderne vender tilbage til det samme værksted.

Kundeselvbetjening er en win-win situation

Kundeselvbetjening er ikke blot en trend, men en væsentlig udvikling, der omformer eftermarkedet og værksteder i bilbranchen. Ved at give kunderne mere kontrol, bekvemmelighed, og fleksibilitet, samt effektivisere værkstedernes arbejdsprocesser, skaber kundeselvbetjening en win-win situation for alle involverede. Det er tydeligt, at fremtidens bilservice vil være digital, datadrevet og fuldt ud tilpasset kundernes behov.